Kuru Dolma Nasıl Yapılır

Kuru dolma, birçok Türk mutfağında sıklıkla tüketilen bir yemektir. Hem sağlıklı hem de lezzetli bir seçenek olan kuru dolma, yapımı oldukça basittir. İşte kuru dolmanın yapımı hakkında bilmeniz gerekenler:

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı çekilmiş fıstık
  • 1 su bardağı kuş üzümü
  • 1 su bardağı kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 çay kaşığı yenibahar
  • 1/2 çay kaşığı karanfil
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 su bardağı sıcak su
  • Maydanoz ve taze soğan (servis için)

Öncelikle, kuru dolma yapmak için gereken malzemeleri hazırlayın. Ardından, ince bulguru bir kaseye alın ve üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin. Kabın ağzını bir kapakla kapatın ve bulgurun suyu çekmesini bekleyin.

Kuru üzümleri ılık suya koyun ve 15 dakika boyunca bekletin. Daha sonra sudan çıkarın ve suyunu sıkarak, küçük parçalara ayırın.

Kuru soğanı ince ince doğrayın ve fıstıkla birlikte zeytinyağında kavurun. Domates salçası ve biber salçasını ekleyin ve kavurmaya devam edin. Ardından, kuru üzümleri, tuzu ve baharatları ekleyin ve karıştırın.

Bulguru, hazırladığınız iç malzemeyle karıştırın. Karışımın elde şekil aldığını gözlemleyene kadar su ekleyin ve iyice karıştırın.

Bir yemek kaşığı kadar karışımı elinizde şekil vererek dolmaları oluşturun. Daha sonra, dolmaları bir düzegi üzerine yerleştirin ve kaynar su ekleyin. Dolmaları, suyunu çekene kadar pişirin.

Kaya tuzlu su eşliğinde servis edin. Dolmaların üstüne maydanoz ve taze soğan serpebilirsiniz. Afiyet olsun!

Gerekli Malzemeler

Kuru dolma yapmak için ihtiyaç duyulan malzemeler şu şekildedir:

  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1/2 su bardağı dolmalık fıstık
  • 1/2 su bardağı kuş üzümü
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1/4 su bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı pul biber
  • 1 adet limon
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet taze nane

Ayrıca dolma yaparken kullanılacak asma yaprağı ve su da gereklidir.

Kuru Dolma Tarifi

Kuru dolma yapımı oldukça emek gerektiren bir süreçtir. Öncelikle, kuru dolmanın iç harcı hazırlanmalıdır. Bunun için biber, soğan, maydanoz, nane, fıstık, kuru üzüm, domates ve baharatlar kullanılır. Daha sonra kuru üzümler yumuşayana kadar sıcak suya batırılır ve fıstıklar kavrulur. Ardından, biberler çekilip harca eklenir ve maydanoz, nane ve baharatlar da ilave edilip karıştırılır. İç harç hazırlandıktan sonra, kuru yapraklar sıcak suda bekletilir ve ardından kenarları kesilerek dolma için hazır hale getirilir. Hazırlanan iç harç kuru yaprakların üzerine konularak rulo şeklinde sarılır ve tencerelere dizilir. Tencerelerin üzerine ağırlık konularak dolmaların dağılmaması sağlanır. Daha sonra su ilave edilerek, dolmalar pişirilir.

Adım 1: Hazırlık

Kuru dolma yapmadan önce, birkaç hazırlık yapmak gerekiyor. Öncelikle kuru üzümleri hazırlayın. Bunun için, kuru üzümleri temizleyin ve bir kaseye alın. Üzerine su ekleyin ve yarım saat bekletin. Su, üzümlerin şişmesine ve yumuşamasına yardımcı olacaktır.

Bir diğer önemli hazırlık adımı, dolma malzemelerinin hazırlanmasıdır. Bulgur, baharatlar, fıstık ve soğanın doğranması gerekecektir. Bulguru yıkamak, baharatları ve fıstığı ölçmek, soğanı doğramak ve hazırlanmış olan kuru üzümleri suyunu süzmek gibi hazırlıklar yapılmalıdır.

Ayrıca dolma yapmak için kullanacağınız yaprakların hazırlanması da gerekmektedir. Yuvarlak dolma yapraklarını kaynar suda 1-2 dakika bekletin ve süzgeç yardımıyla sudan alın.

Bu hazırlık adımlarını tamamladıktan sonra, yaprakların dolma yapımına hazır hale gelecektir.

Adım 1.1: Kuru Üzümü Hazırlama

Kuru dolma yaparken kullanılan malzemelerden biri de kuru üzümdür. Kuru üzüm, dolmanın iç harcında lezzet ve tat katması için kullanılır. Kuru üzüm hazırlamak oldukça kolaydır. İlk olarak kuru üzümleri yıkayın ve ardından sıcak suya koyun. Su içerisinde 10 dakika bekletin ve suyunu süzün. Daha sonra kuru üzümleri büyüklüklerine göre isteğe göre dilimleyebilirsiniz. Kuru üzümler hazırlandıktan sonra iç harcın hazırlanmasına geçilebilir.

Adım 1.2: Diğer Dolma Malzemeleri Hazırlama

Kuru dolma yapmak için hazırlanması gereken diğer malzemeler bulgur, fıstık ve baharatlardır. Bulgur, dolmanın iç harcında kullanılacak olan pirinçle karıştırıldığında dolmanın lezzetini arttırır. Bulgurun hazır olması için bir süre suda bekletilmesi gereklidir. Fıstık ise kuru dolmanın iç harcına lezzet veren diğer bir malzemedir. Fıstıklar yağsız tavada kavrularak dolmanın iç harcına eklenir. Baharatların kullanımı da kuru dolmanın lezzetini arttıracaktır. Karabiber, pul biber, tuz ve kekik baharatlarının kuru dolma iç harcına eklenmesi önerilir.

Adım 2: İç Malzemelerin Hazırlanması

Kuru dolma yapmak için ilk adım iç harcın hazırlanmasıdır. İç harcın temel malzemeleri pirinç, kuru üzüm, kuru soğan, baharatlar ve fıstıktır. Bunların yanı sıra isteğe bağlı olarak kuş üzümü, kırmızı biber ve maydanoz da eklenir. Pirinç, kuru üzüm ve fıstık yıkanır ve süzülür. Kuru soğan küçük küpler halinde doğranır ve sıvı yağda kavrulur. Başka bir tavada pirinç, su, tuz, kırmızıbiber, kimyon ve karabiberle pişirilir. Piştikten sonra ocağın altı kapatılır ve soğutulur. Soğuyan pirince kuru üzüm, soğan, fıstık, kuş üzümü, kırmızı biber ve maydanoz eklenir ve karıştırılır. İç harç hazır olduğunda kuru dolma yapımına geçilebilir.

Adım 3: Kuru Dolma Yapımı

Kuru dolma tarifi icin onemli adimlardan biri de dolmanin yapilmasidir. Hazirlanan ic harc, yapilan dokumalarla sarilarak tek tek derin bir tencereye dizilir. Dolmalarin uzerine bir agirlik koyarak, yukaridan su ilave edilir. Yaklasik olarak yarim saatlik bir surede hizli bir sekilde kaynamaya baslayan dolmalar, daha sonra ocagin alti kisilerek, yaklasik olarak bir bucuk saat kadar kaynatilir.

Kuru dolma yaparaken, dolma yapragi siklikla yirtilabilir. Eger yapraklar hantal geliyorsa, kupler halinde ayirarak, sicak sekerli suya doldurulur ve orada bekletilir. Daha sonra tekrardan kullanilabilen yapraklar, dolma icine sarilir ve devamli olarak dolmanin kullanilmasi gerceklesir. Ayrica dolmalarin acilmasini engellemek icin ikinci bir tencere daha kullanilabilir ve dolmalar, suyun yetmeyecegi kadar su ilave edilerek, bu tencereye alinabilir.

Bu sekilde yapilan kuru dolmalar, sicak veya soguk servis edilebilirler. Uzerine biraz yogurt ve tereyagi ekleyerek, damak zevkine uygun bir hale getirebilirsiniz. Kabak veya patlican gibi sebzelerle birlikte servis edilerek daha zengin bir lezzet elde edebilirsiniz. Kuru dolma yapimi oldukca kolaydir ve ic harc olarak kendi damak zevkinize uygun malzemeleri kullanarak farkli tatlar olusturabilirsiniz.

Kuru Dolma Servisi

Kuru dolmanın servisi oldukça önemlidir. İster sıcak, ister soğuk olarak servis edilebilir. Sıcak serviste dolmaların üzerine yoğurt, tereyağı ve kırmızı biber sosu dökülerek servis yapılabilir. Eğer soğuk servis yapacaksanız dolmaları servis tabağına almadan önce buzdolabında soğutun. Soğuk servis esnasında üzerine zeytinyağı ve limon sıkarak servis yapabilirsiniz.

Yorum yapın

türk takipçi satın al takipgo.com instagram takipçi satın al