Hatim yapabilmek için öncelikle niyet etmek gerekmektedir. Niyet yapıldıktan sonra, Kur’an-ı Kerim’den bir cüz veya daha fazlası okunarak hatime başlanmalıdır. Hatim okunurken dikkatli ve sakın bir şekilde okunmalıdır. Okuma sırasında başka işlerle ilgilenmemeye özen gösterilmelidir. Hatim yapmak belirli bir zaman dilimine bağlı değildir, ancak özellikle gece vakti daha uygun bir zaman dilimi olarak kabul edilir. Hatim okumak için güzel bir yer seçilmelidir, mümkünse bir cami veya evde uygun bir odada hatim yapılmalıdır. Hatim tamamlandıktan sonra Allah’a şükredilerek dua edilmelidir.
1. Öncelikle Niyet Edilmeli
Hatim yapmadan önce niyet edilmesi oldukça önemlidir. Bu niyet, Hatim yaparken konsantrasyonunuzu artıracak ve ibadetinizin doğru bir şekilde yerine getirilmesine yardımcı olacaktır. Niyetinizi yaparken Allah’a yakın olmak, O’na sığınmak ve ibadetinizi doğru bir şekilde tamamlamak gibi dileklerle ifade edebilirsiniz. Niyet etmekten sonra, hatim yapmaya başlayabilirsiniz. İyi ve samimi bir niyet, ibadetinizin Allah tarafından kabul edilmesine de yardımcı olur.
2. Kur’an-ı Kerim Okunmalı
Hatim yaparken Kur’an-ı Kerim okumak gerekmektedir. Bu sayede hem hatimin yapılması hem de Kur’an-ı Kerim’den okunarak Allah’ın kelamının nakledilmesi sağlanmış olur. Eğer hatim daha öncesinde başlatılmışsa, önce okunmayan cüzlerin okunması gerekir. Hatim yaparken bir cüzden fazlası okunarak hatme başlanabilir. Okunan cüzlerin hatim duası bölümüne kadar okunması tavsiye edilir. Hem hatim yaparken hem de Kur’an-ı Kerim okurken, anlamını daha iyi kavrayabilmek için tefsir kitaplarından yardım alınabilir.
a. Güzel Bir Yer Seçilmeli
Sabah namazından sonra okunan hatimlerde genellikle camiye gidilir ve camide belirli bir yerde kılınır. Ancak evde yapılacak olan hatimlerde de uygun bir yer seçmek gerekmektedir. Yüksek sesle okunan hatimlerin çevreyi rahatsız etmemesi, okuyan kişinin dikkatini dağıtmayan sessiz bir alan tercih edilmelidir. Mümkünse aydınlık ve ferah bir yer seçmek hatim okuyan kişiyi rahatlatır ve okuma sürecini kolaylaştırır. Ayrıca, hatim yapmak için camilere gidemeyen kişiler evde de uygun bir odada hatim yapabilirler.
b. Uygun Zamanda Yapılmalı
Hatim yapmak için belirli bir zaman dilimi yoktur, ancak gece yarısı yapılması daha uygun görülmektedir. Çünkü gece daha sessiz ve sakin bir ortamda hatim yapılabilir. Gündüz saatlerinde ise, evde veya camide yoğunluk olabilir ve dikkat dağıtabilir. Ayrıca gece yarısı ibadet yapmanın önemi de vardır. Gece yarısı ibadeti, diğer zamanlardan farklı ve daha değerli olabilir. Ancak hatim yaparken kişinin kendine uygun zaman dilimini belirlemesi önemlidir. Kişi hangi saatte daha iyi konsantre oluyorsa o saatte yapabilmesi mümkündür.
3. Dikkatli ve Sakin Okunmalı
Hatim yaparken en önemli adımlardan biri, dikkatli ve sakın bir şekilde okumaktır. Bu ibadet sırasında başka şeylerle ilgilenmemeye özen gösterilmelidir. Hatim yaparken sessiz bir ortamda bulunmak ve zihni sakinleştirmek önemlidir. İdeal bir ortam, kalabalık olmayan bir odada veya sessiz bir camide olmalıdır. Okuma esnasında kalbin Allah’a yönelik olması, Kur’an-ı Kerim ayetleri üzerinde düşünmeye ve anlamaya odaklanmanız gerekir. Okuduktan sonra hatimin duasını ederken, Allah’a kulluk ettiğimizi tekrar hatırlayarak, dualarımızı samimi bir şeklide yapmalıyız.
4. Okuma Sonrası Dua Edilmeli
Hatim yaparken, hatim tamamlandıktan sonra Allah’a şükürler sunulmalıdır. Bu amaçla, hatim duaları okunarak, Allah’a hamd ve şükürler sunulmalıdır. Hatim duaları, hatim yaparken okunan surelerin hatme bağlanması amacıyla okunan dualardır. Hatim dualarında sıkça kullanılan dua örnekleri arasında, “Allah’ım, okuduğum Kur’an’dan istifade etmemi, ruhumu aydınlatmasını ve bizi sevdiklerinle birlikte Cennet’inde buluşmamızı” dilemek bulunmaktadır. Dua etmek, hatimin kabul olması için en önemli adımlarından biridir. Bu sebeple, hatim dualarını yüksek bir kalple okumaya özen göstermeli, samimiyetle dualar ederek Allah’a şükretmeliyiz.