Fasulye Konservesi Nasıl Yapılır

Fasulye salatası, pilavın yanında yenen lezzetli bir yemektir. Ancak, fasulyeyi dilimlenmiş domates, biber ve sarımsakla birlikte sotelediğinizde ortaya farklı bir lezzet çıkar. Üstelik, bu lezzeti kış aylarında da tatmak isterseniz, evde kolayca yapabileceğiniz bir konserves yapabilirsiniz. Fasulye konservesi yapmak oldukça kolay ve zaman kazandırıcıdır. Sizler için basit bir yöntemi hazırladık.

Malzemeler

Fasulye konservesi, kolay yapımı ve lezzetiyle sofralarımızda yer alan bir yemektir. Gerekli malzemeler, taze fasulyeler, salça, tuz, su ve steril kavanozlardır. Fasulyeleri yıkadıktan sonra pişirerek süzgeç yardımıyla suyunu süzmeliyiz. Kavanozlara doldurmak için hazırladığımız fasulyelerle sos hazırlamalıyız. Sosu hazırlamak için fasulyelerin pişme suyuna salça ve tuz eklenerek karıştırmalıyız. Fasulye konservesi yaparken kullanacağımız kavanozlar sterilize edilmeli ve temizlenmelidir. Tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra kavanozlar su dolu tencerede pişirilerek, soğuduktan sonra saklanmak üzere kurutulmalıdır.

Hazırlık

Fasulye konservesi yapmak için öncelikle kullanacağımız fasulyeleri yıkamamız ve ayıklayıp saplarını kesmemiz gerekiyor. Daha sonra yıkadığımız fasulyeleri kaynar su dolu bir tencereye alarak 10-15 dakika kadar kaynatmamız gerekir.

Bu işlem, hem fasulyelerin pişmesini sağlayacak hem de konservede daha uzun ömürlü olmalarını sağlayacaktır. Fasulyeleri kaynatırken tuz eklememeye özen göstermeliyiz; çünkü tuz, işlem sonunda konservenin kıvamını bozabilir.

Fasulyeleri kaynatırken, aynı zamanda kavanozları da sterilize etmeliyiz. Bunun için kavanozları kaynar su dolu bir tencereye alıp yaklaşık 1-2 dakika kaynatmalıyız. Kavanozları kaynar suda bekletmek, konservenin içindeki bakterilerin üremesini engelleyecektir.

İşlem bittikten sonra fasulyeleri süzüp, kavanozlara doldurabiliriz. Hazırladığımız fasulyeleri kavanoz içinde tamamen kaplayacak kadar tuz ve salça karışımını ilave ederek kapatıp, üzerlerini kapatacak kadar su ekledikten sonra son olarak kavanozları tekrar kaynayan su dolu bir tencereye alarak yaklaşık 20-25 dakika daha pişirmeliyiz.

Pişirme işlemi bittikten sonra kavanozları soğuması için bekletmeli ve daha sonra saklamak üzere serin ve karanlık bir yerde muhafaza etmeliyiz.

Kaynatma

Fasulyeleri tencereye alın ve yeterli miktarda su ekleyin. Orta ateşte kaynatmaya başlayın. Fasulyeler yumuşayana kadar ortalama 35-40 dakika boyunca pişirmeniz gerekir. Kaynama işlemi fasulyelerin enerjisini alır ve zararlı bakterilerin ölmesini sağlar. Kaynatma işlemi, kavanozda tutulan fasulyelerin çürümesini önlemenin en önemli aşamasıdır. Fasulyeleri kaynatmanın yanı sıra, kaynamış suyunu da saklayın çünkü konservenin suyunda lezzetli bir tat olacaktır.

Kavanozlara doldurma

Kaynadıktan sonra fazla suyu süzülen fasulyeler, sterilize edilmiş kavanozlara doldurulmalıdır. Fasulyelerin kavanoza konulması sırasında kavanoz ağzı ve kapaklarının steril kalması önemlidir, bu nedenle hijyenik bir ortamda yapılmalıdır. Fasulyelerin kavanoza konulması esnasında kavanozun içine kesinlikle tencere kaşığı kullanılmamalıdır. Bunun yerine, bir huni kullanarak fasulyelerin kavanoza dökülmesi daha uygun olur. Daha sonra, fasulyenin suyu, tuz ve salçayla karıştırılarak kavanozlara eşit şekilde dağıtılmalıdır.

Sos hazırlama

Fasulyeler kaynatıldıktan sonra, sos hazırlanması için suyu süzülerek ayrılır. Diğer bir tencereye salça, tuz, ve bir miktar su koyularak karıştırılır. Salça karanlık bir renk aldığında fasulye suyu da eklenir. Karışım homojen bir kıvama ulaşıncaya kadar karıştırılır ve sos hazırlanmış olur. Aynı zamanda, lezzet katmak için baharatlar da sosun içerisine eklenebilir. Özellikle domatesli sosları sevenler, sarımsak ve kekikle lezzetini artırabilirler. Sos, fasulyelerin üzerine eşit şekilde dağıtılır ve kavanozlar tekrar kaynatılmak üzere hazırlanır.

Kavanozların Hazırlanması

Fasulye konservesi yapmanın önemli adımlarından biri kavanozların sterilizasyon işlemidir. Bu işlem, kavanozların içinde herhangi bir mikrop kalmasının önüne geçmek için uygulanır. Bu işlem için öncelikle kavanozların içi iyice temizlenir ve ardından kaynar suya daldırılır. Bu işlem en az 5-10 dakika sürmelidir. Sterilizasyondan önce kavanozların ağzına bir kapak kapatılmamalıdır. Sterilizasyon işlemi tamamlandıktan sonra kavanozlar dikkatle alınıp, kurulanarak fasulyelerin doldurulacağı zamana kadar bekletilmelidir. Bu şekilde yapılan sterilizasyon işlemi, konservenin daha uzun süre dayanmasını sağlar.

Pişirme

Fasulye konservesinin en önemli adımlarından biri de kavanozların pişirilmesidir. Pişirme işlemi, kavanozların sterilizasyonunu sağladığı için oldukça önemlidir. Kavanozların tamamen steril olmaması, içindeki besinlerin bozulmasına ve kötü koku oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, önceden kaynatılmış ve fasulyeleri kavanozlara doldurduktan sonra, kavanozları yarım dolu su dolu bir tencereye koyun. Kavanozların kapağı kapatıldıktan sonra suyun tamamen üzerini kaplayacak şekilde su ekleyin. Ardından, suyu kaynatın ve 1 saat boyunca kaynatmaya devam edin. Bu şekilde kavanozlar tamamen steril hale gelecektir.

Servis

Hazırladığınız fasulye konservesi ilk başta sıcakken yemek pek lezzetli olmayabilir. Bu nedenle, kavanozlarınızı soğutduktan sonra servis etmenizi öneririz. Soğuduktan sonra servis yapmak için konservelerinizi dolaptan çıkarın ve kavanozu açtıktan sonra fasulyeleri bir tabağa boşaltın. Garnitür olarak maydanoz, dereotu veya limon dilimleri kullanabilirsiniz. Fasulye konserveniz artık servise hazır! Afiyet olsun!

Saklama

Evde yapılan fasulye konservesini saklamak için uygun koşullar sağlamak çok önemlidir. Fasulye konserveleri, serin ve karanlık bir yerde muhafaza edilmelidir. Bunun için genellikle bodrum veya kiler bölümleri tercih edilir. Ayrıca güneş ışığından da uzak tutulmalıdırlar. Fasulye konserveleri kapağı sağlam bir şekilde kapalı olduğu sürece, oda sıcaklığında da saklanabilirler. Ancak açıldıktan sonra mutlaka buzdolabına konulmalı ve 2-3 gün içinde tüketilmelidir. Böylece taze lezzetler uzun bir süre korunabilir.

Yorum yapın

türk takipçi satın al takipgo.com instagram takipçi satın al